Gezond eten

Ik weet dat veel mensen het als een onmogelijke taak zien om (kleine) kinderen (en partner 🤪) mee te krijgen in gezonder eten. Het klopt dat kinderen vaak nog moeten wennen aan allerlei smaken en daardoor snel zullen roepen dat ze iets niet lekker vinden. Tegelijk staan juist kinderen ook nog heel ‘open’ om allerlei nieuws te proeven en structuren te ontdekken.


We zijn geneigd, als we eenmaal besluiten gezonder te willen eten, àlles dan ineens gezond te willen, terwijl je met kleine stapjes veel makkelijker en sneller resultaat behalen.


Maak eens ‘stiekem‘ spaghettisaus met alle groenten geblenderd, of pureer eens een soep ipv dat alle onderdelen nog herkenbaar langs zwemmen; of leg het eten eens in de vorm van een schilderijtje of een gek gezichtje op het bord en laat de kids mee helpen met bereiden.


Heel wat mensen hebben pakweg één keer in hun leven spruitjes of witlof geproefd, en zijn ze er rotsvast van overtuigd dat ze het niet lusten. Voor al die mensen heb ik slecht nieuws: het is wetenschappelijk bewezen dat dit niet kan ✌🏻 Het is onmogelijk om na één keer proeven al te kunnen besluiten dat je iets niet lust aldus experts. Je smaakpapillen hebben minstens tien à vijftien keer proeven nodig om gewend te kunnen geraken aan smaken. Pas daarna kun je oprecht zeggen of je iets vies vindt of niet.